Jednoduché a uspokojivé recepty pro půst



V období Navrátrí je dobré naplánovat si jídlo na anuštánu. Jezení lehkých a lehce stravitelných potravin kdykoliv během intenzivní praxe pomáhá udržovat v rovnováze jemnou energii. V tomto smyslu uvádíme několik receptů na postní jídla, která jsou doporučena Má jako podpora úspěšné anuštány. Vhodné je připravit buďto tři postní jídla denně nebo každý den sníst jedno normální jídlo a dvě postní. Vyberte si, co pro vás bude fungovat. Recepty na tato jídla se nazývají “postní”, nicméně jsou jednoduchá, uspokojivá a velmi chutná!

Seznam všech postních potravin je uveden níže.

 

Dušená jablka: Jednoduchá snídaně či svačina

Jablka

Voda

Sladidlo (ne bílý cukr)

Kardamon

Ghí

Příprava:

Nakrájejte jablka na tenké plátky, dejte do nádoby a zakryjte vodou. Vařte do změknutí. Před podáváním přidejte kardamon, sladidlo a trošku ghí.

Postní brambory

(Pro 2-4 osoby)

4 střední brambory, nakrájené na menší kousky

2 lžíce oleje

1 lžička kumínových semínek

1 lžička soli

1 lžička drcených jalapeno papriček

½ lžičky mletého černého pepře

1 lžíce citronové šťávy

¼ hrnečku nakrájeného čerstvého koriandru

¼ hrnečku neslaných buráků, rozlámaných na male kousky

Příprava:

Uvařte brambory do změknutí. Dejte je stranou.

Zahřejte olej na pánvi na středně vysokou teplotu. Po rozehřátí, přidejte kumín a brambory. Zmírněte plamen. Přidejte sůl, papričky jalapeno a citronovou štávu. Vařte po dobu 3-4 minut, občas promíchejte. Odstraňte z ohně, přidejte čerstvý koriandr a buráky a podávejte.

Špenátový salát:

(Pro 2-3 osoby)

Zálivka:

1 lžíce oleje

1 svazek špenátu, omytý a nakrájený

¾ lžičky soli

1 lžička mletého černého pepře

½ lžičky citronové šťávy

Příprava:

Rozehřejte olej na pánvi na středním ohni. Když je zahřátý, vypněte a rychle přidejte všechny ingredience. Míchejte špenát do té doby, než povadne. Odstraňte z ohně a podávejte.

Bramborovo-mrkvová polévka

(Pro 4-6 osob)

6 šálků vody

4 střední brambory, oloupané a nakrájené

2 střední mrkve, nakrájené

1 lžička soli

1 lžička mletého černého pepře

1 lžíce oleje

1 lžička kumínových semínek

¼ šálku nakrájeného čerstvého koriandru

Příprava

Uvařte brambory a mrkev v tlakovém hrnci na středním plameni až do té doby, než pára začne pískat. Odstraňte z ohně a počkejte, než veškerá pára odejte. V mixéru rozmixujte brambory a mrkev na hladkou tekutou konsistenci a vraťte do hrnce. Přidejte sůl a pepř. Přiveďte k varu a nechte probublávat na mírném ohni po dobu deseti minut. Přidejte zbývající vodu.

Zahřejte oheň na male pánvi. Po rozpálení přidejte kumínová semínka a nechte smažit do doby, než začnou praskat. Je-li to nutné, zřeďte polévku vodou. Přidejte čerstvý koriandr na povrch a podávejte.

Mrkvový salát s rozinkami

(Pro 4-6 osob)

3 šálky mrkve, nastrouhané

½ šálku rozinek

½ šálku opražených slunečnicových semínek

1/2 šálku pomerančového džusu

1/4 šálku citronové šťávy

Špetka soli

1 lžička olivového oleje

Hrstka nakrájeného čerstvého koriandru a petržele

Příprava

Smíchejte mrkev a rozinkami. Zalijte vařící vodou na 5 minut. Dobře sceďte a přidejte zbytek ingrediencí, dokud je směs horká. Nechce zchladit a na vršek dejte čerstvý jogurt.

Quinoa s brambory a mrkví

(Pro 4-6 osob)

5 lžic oleje

1 lžička kumínových semínek

1 lžička koriandrových semínek

2 střední brambory, nakrájené

2 střední mrkve, nakrájené

1 šálek vody

3 lžičky soli

1 šálek nevařené quionoi – uvařte dle návodu na balení a nechce zchladit

Nakrájený čerstvý koriandr

Nakrájené čili papričky, dle chuti

Příprava

V pánvi se silným dnem rozpalte olej. Přidejte kumínová a koriandrová semínka. Dále přidejte brambory, mrkev, vodu a sůl. Vařte do té doby, než téměř změknou, přidejte quinou a vařte dále na nízkém ohni do té doby, než se zelenina zcela uvaří a quinoa je horká. Odstraňte z ohně a vmíchejte čerstvý koriandr.

Samo Khičerí

(Pro 2-4 osoby)

2 lžíce oleje nebo ghí

1 lžička kumínových semínek

4 šálky vody

2 šálky sama (obilovina, která je k dostání v prodejnách s indickými potravinami)

2 velké brambory, oloupané a nakrájené na male kostky

1 ½ lžičky soli

¼ lžičky černého pepře

¼ šálku čerstvého koriandru, nakrájeného

Příprava

Propláchněte samo dobře v teplé vodě, 3-4x, sceďte.

Na velké pánvi zahřejte olej na střední teplotu. Když je olej horký, přidejte kumínová semínka. Jakmile semínka začnou praskat, přidejte vodu a zmírněte oheň na středně nízký. Přidejte samo a brambory. Promíchejte dobře a přikryjte pokličkou, občas zamíchejte.

Nechte provařit 10 minut nebo do té doby, než se vyvaří voda a směs se uvaří na kašovitou konzistenci. Vmíchejte sůl, pepř a koriandr. Podávejte s bílým jogurtem.

Jako možnost můžete přidat lžičku rozmačkaných červených papriček nebo jednu jalapeno.

Seznam potravin vhodných při půstu

Ideální je ovoce, ořechy, mléčné výrobky a všechna kořenová zelenina, vyjma cibule a česneku. Definitivně vynechte alkohol, maso, vejce, cibuli a česnek, protože fungují proti energii anuštány.

Všechna kořenová zelenina (pár příkladů)

• Mrkev

• Brambory

• Yam/Sladké brambory

• Kořen manioku (yucca, tapioka)

• Jícama (mexický tuřín)

Obilniny

• Pohanka

• Quinoa

• Samo (v indickém obchodu)

• Rajagaro (v indickém obchodu)

Listová zelenina

• Špenát

• Čerstvý koriandr

Koření

• Černý pepř

• Kardamon

• Skořice

• Hřebíček

• Kumín

• Zázvor

• Zelené čilli papričky

• Neemové listy

• Muškát

• Sůl

Cukr

Ořechy (všechny druhy)

Buráky

Ovoce (všechny druhy)

Mléčné výrobky

• Mléko

• Máslo/ghí

• Jogurt

• Zakysaná smetana

• Smetana

• Šlehačka

• Sýr (se zeleninovým sířidlem)

• Žervé

• Tvaroh

Přeložila Martina Zisková

You must be logged in to post a comment.

© Copyright Centrum dhjánjógy - Designed by Pexeto