Uklidňující jídlo, které je ve skutečnosti zdravé: Khičrí

  • Rubriky příspěvkuAjurvéda / Recepty

Khičrí, jednoduché jídlo připravené z červeného dálu a rýže, je známé v ájurvédských kruzích svou stravitelností a čistícími vlastnostmi. Ale člověk ho nemusí jíst jenom proto, že je pro něj zdravé – je to zároveň skvělé uklidňující jídlo. A jednoduché na přípravu.

Existuje plno různých receptů na přípravu khičrí, stejně zrovna jako třeba na přípravu špaget. Všechna khičrí mají ale jedno společné – jejich hlavní ingredience jsou luštěnina a obilovina. Tady je základní recept, s kterým je možno začít.

Recept na khičrí pro 2 osoby

Ingredience:

¼ šálku munga dálu /malý půlený žlutý hrách, který lze koupit v indických nebo orientálních obchodech/

½ šálku basmati rýže /pokud budete používat hnědou rýži, přidejte více vody a vařte delší dobu/

2 lžíce ghee /možno zaměnit za olivový olej nebo kanola olej/

½ lžicky kumínových semínek

½ lžičky semínek pískavice /není nutné použít/

špetka čertova lejna /híng/ – indické koření často používané místo cibule – pokud ho nemáte, nic si z toho nedělejte. Pokud ho použijete, tak jen malé množství. Přílišné použití změní chuť na hořkou.

¼ lžičky kurkumy

1, 5 šálku vody

sůl

Příprava:

Namočte mung dál na několik hodin.

Promyjte mung a rýži několikrát.

V male pánvičce ohřejte ghee nebo olej. Až bude horký, přidejte semínka kumínu a pískavice, pokud je používáte. Přidejte čertovo lejno a kurkumu. Zamíchejte do oleje nebo ghee a přidejte pár kapek vody, aby se koření nespálilo. Dejte pozor, abyste se nespálili sami.

Přidejte rýži a dál, míchejte minutu až dvě.

Zalijte 1,5 šálkem vody a přidejte sůl na ochucení. Zakryjte a nechte vařit. Pokud se vytvoří pěna, odstraňte ji. Snižte teplo a nechte mírně vařit po dobu 20 minut. Přidejte sůl podle potřeby. Pokud chcete, ozdobte čerstvě nakrájeným zeleným koriandrem.

S tímto receptem můžete experimentovat. Někteří přidávají nakrájenou zeleninu nebo oříšky, např. kešu. Nebo je možno posypat na závěr nastrouhaným kokosem a citronovou štávou pro jinou chuť. Místo rýže je možno použít quinou. Nebo použít koření podle osobního výběru. Zkrátka přizpůsobte si recept podle svého a pochutnejte si!

Poznámka editora: Množství bylo změněno od prvního vydání – nyní je ¼ šálku munga.

Přeložila Martina Zisková
Photo copyright Kylie Antolini